Sommige mensen denken dat Istanbul nog steeds de hoofdstuk van Turkije is, maar dat is niet zo. Vroeger was Istanbul de hoofdstad van Ottomaanse Rijk. Daarvoor heette Istanbul, Constantinopel en was het de hoofdstad van het Byzantijnse Rijk. De stad is oorspronkelijk gesticht in 667 voor Christus.

Algemeen

Skyline Istanbul

Istanbul is de grootste stad van Turkije en heeft maar liefst 14 miljoen inwoners. Bijna net zo veel als in heel Nederland dus. De stad is verdeeld is 27 districten. Istanbul is de enige stad ter wereld die op twee continenten ligt. Namelijk Azië en Europa. De stad heeft een zeer strategische ligging. De Bosporus is dé zeestraat van 32 kilometer lang, die Europa van Azië scheidt. De Bosporus loopt dwars door Istanbul en er zijn twee bruggen over de Bosporus die Europa en Azië met elkaar verbinden. De Bosporus is een zeer brede zeestraat, die op zijn smalst 698 meter meet. In Istanbul zijn relatief vaak aardbevingen. De laatste aardbeving in Istanbul was in 1999. Dat komt omdat Istanbul in een gebied ligt waar de Euraziatische plaat botst met de Afrikaanse plaat.

Geschiedenis

Istanbul is in 667 voor Christus gesticht door kolonisten uit Megara. De stad werd toen Byzantion genoemd omdat hun koning toentertijd Byzas heette. Een lange tijd was de Griekse stad erg welvarend totdat de Macedoniërs kwamen en de stad veroverden. Eeuwen later werd de stad verovert door de Romeinen en werd de stad erg belangrijk voor het Romeinse Rijk. Keizer Constantijn de Grote veranderde de naam van de stad in Constantinopel. Constantinopel werd pas echt belangrijk toen de stad bij het Byzantijnse Rijk ging horen. Er werd vanuit hier veel internationale handel gedreven vanwege de haven. Voor een lange periode was Constantinopel de grootste stad van Europa. Ook stond de grootste kathedraal ter wereld in Constantinopel, genaamd de Hagia Sophia. Na een zeer lange strijd werd Constantinopel verovert door het Latijnse Keizerrijk en werd Constantinopel van dit rijk ook de hoofdstad. Niet veel later werd de stad weer verovert door de Byzantijnen. De glorie jaren van Constantinopel waren toen helaas voorbij. De economie lag op zijn gat, inwoners hadden geen geld meer en veel inwoners verlieten daarom ook de stad. Toen in 1453 de stad werd verovert door het Ottomaanse Rijk ging het weer een stuk beter met de Stad. Constantinopel werd de hoofdstad van het Ottomaanse Rijk en de stad werd geheel islamitisch.

Mustafa Kemal Atatürk is de stichter van het moderne Turkije. Moskee met fonteinenHij veranderde niet alleen Turkije maar verplaatste ook de hoofdstad van Constantinopel naar Ankara. Wat nog altijd de hoofdstad van Turkije is. Sindsdien heet de stad ook niet meer Constantinopel maar Istanboel. Vanaf 1950 ging Istanboel steeds meer opbloeien en werd het een moderne stad. Er werd veel gebouwd in de stad en de economie van Istanboel was zelfs vele malen beter dan dat van Ankara. Nog altijd is Istanboel een wereldstad maar waar de rijke geschiedenis ook nog altijd goed te zien is.

Klimaat

Officieel heeft Turkije een Middellandse zeeklimaat. Toch kan het voorkomen dat het in de maanden april en mei erg regenachtig en koel is in Istanbul. Daarnaast is het ook mogelijk dat het in de wintermaanden december en januari sneeuwt in Istanbul. Istanbul wordt vaak bezocht als stedentrip. Dit kunt u het beste doen in de maanden mei/juni en september/oktober. Dit omdat het in de zomermaanden vaak te warm is om de stad te bezoeken. Mocht u toch in deze maanden Istanbul bezoeken dan is het een aanrader om (vooral ’s avonds) langs de Bosporus te lopen. Hierdoor heeft u een heerlijk koel windje.

Openbaar vervoer

Turkije heeft gewonnen

Het openbaar vervoer in Istanbul is een zeer chaotisch. Het is eigenlijk altijd te druk op de weg. Er zijn wel veel verschillende manieren waarop jij je als toerist kan verplaatsen. De vervoersmiddelen zijn taxi, dolmus, veerboot, bus, trein, metro en kabelbaan. Het beste vervoersmiddel voor Istanbul is de benenwagen, gewoon lopen dus! Is de loopafstand te ver of ben je slecht ter been dan is het afhankelijk van je budget en tijden welk vervoersmiddel je dan het beste kan kiezen. Een goedkoop en snel vervoersmiddel in Istanbul is de taxi. Deze zijn geel, duidelijke te herkennen en er rijden er veel van door de stad. Zorg er wel voor dat je altijd op de meter rijdt. Als je je wilt verplaatsten van en naar de Aziatische kan van Istanbul dan kan je het beste met de veerboot gaan, zeer goedkoop en ook nog eens erg snel. Veerboten vertrekken op verschillende punten. De goedkoopste manier om jezelf te vervoeren binnen de stad is met de dolmus. De dolmus is een mini busje voor ongeveer 12 personen. Een ritje met de Dolmus kost ongeveer de helft minder dan een taxirit maar gaat een stuk chaotischer. Wel leuk om een keer mee te maken. Voor een adembenemend uitzicht kan je ook de kabelbaan nemen.

Wijken

Istanbul ligt in zowel Europa als Azië en is ook nog verdeeld in veel verschillende wijken. Iedere wijk heeft zijn eigen charme. Naast de hectiek van de stad Istanbul, vallen ook een aantal eilanden onder Istanbul. Dit zijn de Prinseneilanden en zijn zeker een bezoekje waard. Het mooiste eiland van de Prinseneilanden is Burgazada. De andere drie eilanden heten Kinaliada, Heybellada en Büyükada. De Aziatische wijk in Istanbul is een buitenwijk en te bezoeken met de ferry. De tocht naar de wijk toe is misschien wel het leukste vanwege het gewelde uitzicht maar ook de districten Kadiköy en Üsküdar zijn ook zeker een bezoekje waard. Wanneer je graag veel van het oude centrum wilt zien dan kan je het beste naar het Zuidwestelijke gedeelte van Istanbul gaan. Het Noordoostelijke gedeelte van Istanbul bevindt zich boven de Gouden Hoorn en is een hippe wijk, van alle gemakken voorzien. Naast hip ook het rijkste gedeelte van Istanbul.

Stappen in Istanbul

Sport supporters in Turkije

Istanbul kent een bruisend nachtleven. De traditionele uitgaansbuurt van de stad bevindt zich rond de Istiklal Caddesie, in nauwe straatjes. Veel cafés en discotheken bevinden zich in kelders. In de zomermaanden vinden er voornamelijk veel leuke feestjes plaats op het strand. De luxe nachtclubs zijn voornamelijk te vinden ten noorden van de eerste brug. Deze clubs kennen vaak een stricte dresscode.

Sport

Voetbal is de nummer 1 sport in heel Turkije en dus ook in Istanbul. De drie grootste voetbalclubs in Istanbul zijn: Fenerbahce, Galatasaray en Besiktas.